Fries Kampioenschap

Amir Nicolai wint Haije Kramertoernooi en is Fries kampioen schaken

 

Amir Nicolai uit Dokkum is vrijdagavond 30 september Fries kampioen schaken geworden. In Leeuwarden werd de zevende en laatste ronde van het Haije Kramertoernooi gespeeld. Na vijf overwinningen een een remise had Nicolai aan een remise tegen Dolf Wissmann genoeg om kampioen te worden. Osama Arabi (Akkrum) en Selwin Keuning (Sneek) eindigden op de gedeelde tweede plaats op een half punt van de winnaar.

Het was voor Nicolai (30) de tweede keer dat hij Fries kampioen bij de senioren werd, veertien jaar na zijn eerste titel. Nicolai was bij aanvang van het Haije Kramertoernooi een van de favorieten; hij was de deelnemer met de hoogste rating.

B-groep

De B-groep werd gewonnen door Jelmer Steenstra uit Akkrum. Pieter Hoekstra en Cas Roorda (12), beiden uit Leeuwarden, werden gedeeld tweede.

 

Groep A 1 Amir Nicolai
2/3 Osama Arabi
2/3 Selwin Keuning
Ratingprijs 1 Arjen Pragt
2 Egbert Wind
Groep B 1 Jelmer Steenstra
2/3 Cas Roorda
2/3 Pieter Hoekstra
Ratingprijzen 1 Elmadani Bokal
2/3 Peter Kramer
2/3 Wiebe Oppenhuizen

Jubileum

Het Haije Kramertoernooi werd dit jaar georganiseerd door Koninklijke Schaakclub Philidor 1847 uit Leeuwarden. Deze schaakclub viert dit seizoen met diverse activiteiten het 175-jarig jubileum. De organisatie van het Haije Kramertoernooi in de hele maand september was de aftrap van het jubileumseizoen.

Over Philidor

Koninklijke Schaakclub Philidor 1847 uit Leeuwarden werd op 12 november 1847 opgericht. Het is de oudste schaakclub van Nederland. Hoogtepunt is het kampioenschap van Nederland in de hoofdklasse van de KNSB in 1967. In het najaar van 2022 en het voorjaar van 2023 wordt het lustrum gevierd met een reeks activiteiten. Naast de organisatie van het Fries Kampioenschap komt er een speciale uitgebreide weekendeditie van het jaarlijkse Waling Dijkstratoernooi (11-13 november), een wereldrecordpoging kloksimultaan (19 november), en worden begin 2023 het Hennie Collignontoernooi voor de jeugd en toernooien Chess960 (Fischer Random) en doorgeefschaak georganiseerd. De pers is van harte uitgenodigd om bij de activiteiten aanwezig te zijn. Over de andere activiteiten volgen te zijner tijd persberichten.

Fries Kampioenschap